Většina posluchačů dřív nebo později přijde na to, že jeden nikdy nestačí. To platí jak o přijímačích, tak samozřejmě o anténách. Postupem času přijdete na to, že všepásmová anténa typu Discone je dobrý kompromis na jednoduchý přehled o tom, co je slyšet v rozumné vzdálenosti. Pokud si ale pořídíte dostatečně citlivý komunikační přijímač zjistíte, že můžete s radiových pásem vytáhnout mnohem více. K tomu jsou ale zapotřebí již antény pásmově laděné nebo směrové. Jak ale připojit více antén k jednomu přijímači ? Přehazování kabeláže je v nouzi a dočasně možné, ale pro efektivní práci je to nesmysl. Je tedy potřeba použít anténní přepínač. Ten můžete mít buď instalovaný někde poblíž přijímače, znamená to ale instalaci několika anténních kabelů a vyřešit rozumné ovládání přepínače. Další možností je instalovat přepínač poblíž antén, k přijímači již vést jediný kabel a přepínač dálkově ovládat. Tato druhá volba také nemusí být triviální, protože musíte vyřešit dálkové ovládání pomocí ovládacího kabelu. Naštěstí existuje zajímavé zařízení s označením WAS -Wireless Antenna Switch (autor také uvádí označení Wifi Antenna Switch).

Hardware

WAS je malý šesti-vstupový přepínač antén, který využívá speciálního hybridního obvodu. Ten umí přepínat jednotlivé anténní vstupy na výstup dle digitálních příkazů. Současně s přepnutím aktivního vstupu na neaktivní vstupy připíná 50 ohmovou zátěž. Tím je zaručena frekvenční linearita a vyšší potlačení signálů neaktivních vstupů. Typicky je oddělení vstupů minimálně 37dB, což je výrazně lepší, než řešení pomocí relé. Klasická relátka způsobují velmi často přeslechy a jen velmi malé oddělení anténních vstupů. Čím vyšší používáte kmitočet, tím bývají přeslechy silnější. Pokud navíc přivádíte na vstupy více antén ve stejném pásmu, může se stát, že budete řešit i fázová zkreslení signálů a to zde nehrozí. K dispozici máte 4 vstupy a výstup do přijímače konektory typu SMA a dva vstupy satelitního typu F. Jak již jsem psal, na nepoužité anténní vstupy není potřeba připojovat zatěžovací odpory, jelikož je přepínací obvod má integrované v sobě.

Bezdrátový anténní přepínač je přizpůsoben pro připojení přijímacích antén (nikoliv vysílacích !) a umožňuje dálkové připojení pomocí Wifi sítí skrze integrovaného Wifi modulu. Napájení je řešeno klasickým USB-C vstupem. Můžete tedy použít libovolný kabel z PC nebo jakoukoliv nabíječku na telefon, jelikož má přepínač minimální spotřebu. Pokud není přepínač napájen, je automaticky připojen anténní vstup č.1, aby jej bylo možné provozovat v nouzi alespoň na jednu anténu. Jakmile připojíte napájení, přepínač aktivuje poslední zvolený anténní vstup. USB konektor slouží mimo napájení také pro nastavení a informace o připojené síti – viz odstavec Software. Vedle napájecího konektoru je malá LED dioda, která slouží jako identifikace zda je nebo není přepínač připojen do sítě.

Software

Bezdrátový přepínač je koncipován tak, aby bylo jej možné kdykoliv nastavit i v případě, kdy s ním cestujete, to znamená, že nemáte k dispozici domácí síť. Nejprve je tedy potřeba přepínač nastavit, aby se automaticky připojil do sítě. To je možné udělat dvěma způsoby. Pomocí webového prohlížeče tak, že se připojíte na dočasně vytvořenou Wifi síť, kterou automaticky vysílá přepínač.

Když se k ní připojíte, na adrese 192.168.4.1 naleznete nastavovací webovou stránku. Chytřejší prohlížeče vám tuto stránku nabídnou automaticky.

Mimochodem, pokud dojde k odpojení přepínače z Wifi sítě ať už z jakéhokoliv důvodu, přepínač sám znovu vytvoří Wifi svoji síť a čeká na připojení a nastavení.

Na webové stránce nastavení zvolíte dostupnou Wifi síť a heslo. Po potvrzení přepínač vypíná Wifi síť a připojuje se automaticky do nové sítě. Pokud je připojení v pořádku informační LED zhasne.

Druhá možnost je přímé připojení přepínače pomocí USB-C konektoru. Když jej připojíte k počítači, vytvoří se vám automaticky COM port, ke kterému se můžete připojit pomocí obyčejného terminálu (nebo jednoduchého programu Hercules) a na kterém vždy vidíte stav přepínače. Pokud nemáte přepínač ještě nastaven, vidíte jak se vlastní vysílaná síť jmenuje a na jaké IP adrese jej naleznete. Pokud jste již přepínač nastavili, vidíte jeho aktuální IP adresu v síti. V konfigurační obrazovce si nalistujete dostupné Wifi sítě a zadáte příslušné heslo, uložíte a potvrdíte změnu.

Samotný přepínač se tedy ovládá jen pomocí webového prohlížeče a samotná stránka je přizpůsobena na rozlišení obrazovek mobilních telefonů. V horní části stránky vidíte jednak status, zda je WAS připojen k internetu, ale také sílu signálu Wifi. Jednoduchým klikáním na tlačítka ihned přepínáte anténní vstupy.

Jednotlivé anténní vstupy si může uživatel pojmenovat dle potřeb pomocí jednoduché editační obrazovky.

A aby toho nebylo málo, tak má samotný přepínač ještě jednu funkci a tou je upozornění uživatele na nebezpečné povětrnostní vlivy, které by mohly ohrozit anténní soustavu. Pokud je přepínač připojen do klasického internetu (pro funkci přepínače není internet potřeba, stačí místní intranet), budou se vám na hlavní obrazovce zobrazovat meteorologická upozornění, pokud byly vydány výstrahy pro ČR. Dále můžete navštívit meteorologické stránky přímo přes odkazy na webovém rozhraní WAS.

Závěr

Bezdrátový anténní přepínač je velmi šikovná pomůcka pro posluchače, kteří používají více než jednu anténu, nebo více různých jednoúčelových antén pro širokopásmový komunikační přijímač. Toto zařízení můžete nainstalovat jak „pod stůl“ pro domácí použití, popřípadě tím vyřešit vícekabelový rozvod po domě. Lze jej ale také vozit do terénu a využít tak přepínače v externích podmínkách a dálkově přepínat požadované antény. WAS je koncipován jako samostatná jednotka, pokud tedy ztratí spojení se sítí, nic se neděje, vždy se k němu můžete opět přihlásit. Pokud přepínač ztratí napájení, vždy máte připojenou alespoň jednu anténu. Pořizovací cena tohoto zařízení je 109 EUR (2700,-Kč). V případě zájmu o tuto šikovnou anténní pomůcku mne neváhejte kontaktovat.