Firma AOR je známá již mnoho let. Zhruba do poloviny 90 let se tato firma řadila mezi řadové výrobce. Přijímače v podstatě kopírovali technickou úroveň konkurence. Skutečný zlom začal v první polovině 90. let, kdy v roce 1994 firma AOR představila svůj nový ruční přijímač AR 8000. Toto zařízení v sobě spojovalo vlastnosti rychlého vyhledávacího přijímače a velmi variabilního softwaru umožňujícího pracovat s pamětí přijímače jako se skutečnými daty a ne jako doposud, tj. „Ulož kmitočet do paměti nebo si jej vyvolej“. Softwarové možnosti byli unikátní. Bohužel ovšem hardwarová konfigurace nebyla příliš vydařená. Přijímač byl sice velmi rychlý i velmi citlivý, ale bez přítomnosti základních pásmových propustí, a proto byl použitelný jen na velmi malé antény a daleko od vysílačů. Pro místní vyhledávání stanic byl ale velmi vhodný a proto tyto přijímače byli využívány např. ČTÚ pro zaměřování a vyhledávání stanic v terénu. V roce 1999 přišla firma AOR s novou řadou přijímačů typu AR. Ruční scannery měli označení AR 8200 a později i stolní verze AR 8600. Bohužel se ale vývojáři z minulé chyby příliš nepoučili a na vstupním dílu použili opět nepříliš kvalitní filtry. Okamžitě se na výrobce snesla velká kritika ze strany zákazníků. Proto v roce 2000-2001 vychází verze MARK 2 (MK2), která měla v sobě nejen kvalitnější filtry, ale také zabudované TCXO. Tím se velmi zvedla nejen úroveň přijímače po přijímací stránce, ale také se velmi zvedla poptávka, která snad ve všech směrech předčila svého předchůdce. V roce 2003 ovšem na trh přichází další verze přijímače s označením MARK 3 (MK3). Tato verze umožnila poslech pásma všemi druhy provozu až do 3 GHz. Navíc byly v softwaru opraveny některé chyby a doplněny některé funkce. Potud tedy velmi stručná historie AR 8200 a podíváme se na tuto poslední verzi podrobně.
AOR AR 8200 MARK 3

Základní takticko-technická data:

Rozsah : 100 kHz – 3000 MHz

Druhy modulace : WFM, NFM, SFM,WAM, AM, NAM, LSB, USB, CW

Krok (rastr) : 50 Hz – 100 kHz (+ libovolný offset po 50 Hz)

Odskok pro převaděče: až +- 1000 MHz

Rychlost skenování (search): cca 37 k/sec

Citlivost:
0,1 – 30 MHz cca 2,5 µV (10dB SINAD) na AM
30 MHz – 470 MHz cca 0,85 µV (12dB SINAD)
470 MHz – 1040 MHz cca 0,9 µV (12dB SINAD)
1040 MHz – 2040 MHz cca 9 µV (12dB SINAD)
2040 MHz – 3000 MHz cca 25 µV (12dB SINAD)

Selektivita:
SSB/NAM – 3kHz (-6dB)… 9kHz (-40 dB)
AM/SFM – 9kHz (-6dB) … 20kHz (-40 dB)
WAM/NFM – 12kHz (-6dB) … 25kHz (-40 dB)
WFM – 150 kHz (-3dB) … 360 kHz (-20 dB)

NAPÁJENÍ:

Scanner AR8000 byl známý svou vysokou spotřebou, ale i když zde byla k dispozici funkce POWER SAVE, nebyl problém vybít 700 mAh akumulátor za jedno odpoledne. Doba ovšem postoupila dále a kapacita současných baterií se pohybuje kolem 2,5 Ah, takže větší spotřeba, která je podobná i u verze 8200, není vážný problém. Pokud tedy jdete na celý den třeba na výlet a máte nabité akumulátory, není potřeba s sebou brát náhradní. V základním balíku jsou v sadě akumulátory jen s kapacitou 1700 mAh, ale ty lze s klidem vyměnit za silnější.

AR8200 disponuje nastavitelnou funkcí POWER SAVE ve velkém rozsahu, ale pokud ji aktivujete, dochází k výpadkům reakce klávesnice. Děje se to v momentě, kdy je přijímač v režimu spánku, a proto když uživatel nastaví příliš dlouhé konstanty šetření baterií, reaguje scanner velmi pomalu. Funkce šetření baterií se tedy vyplatí zapínat pouze v případě delšího poslechu jednoho kmitočtu. AR8200 má v sobě integrován nabíjecí obvod pro akumulátory a je dodáván i s nabíječkou, ale nabíjecí časy jsou tak dlouhé, že je jednodušší baterie nabíjet externě a tuto variantu nechat jen pro případ nouze.

ANTÉNA:

Připojení antény je klasickým BNC konektorem, není tedy potřeba dokupovat drahé redukce na „normální“ připojení k externí anténě. Pokud tedy uživatel bude chtít použít např. doplňující filtr na vstup přijímače, má možnost jej připojit bez komplikací. V základní sadě je šroubovací teleskopická anténa, která na běžný poslech vystačí, ale pro poslech na cestách je lepší pořídit si laděnou anténu na zájmové pásmo. Zajímavostí je ferritová anténa, která má speciální slot v horní části přijímače.

Zkušenosti s touto anténou ovšem nejsou valné, na středních vlnách se skutečně chová směrově, ale kdejaký delší kus drátu připojený na teleskop v BNC konektoru má zisk větší, berte tuto anténu jako zpříjemnění poslechu místní SW stanice v tom směru, že nemusíte natahovat dráty po pokoji nebo venku

DOPLŇKY:

AR 8200 má proti minulému typu scanneru možnost připojit doplňky ve formě speciálních karet, které se zasouvají do slotu spodní části přijímače. Tyto doplňkové karty rozšiřují možnosti přijímače o další méně či více potřebné funkce. Stolní verze AR 8600 má v zadní části sloty na všechny karty najednou, zde je možnost použít vždy jen jednu kartu.

EM 8200

porov80mJe paměťová karta a zřejmě nejužitečnější doplněk vůbec. Scanner má k dispozici 1000 paměťových míst, 40 skenovacích rozsahů a další spousty doplňkových pamětí. Tato karta rozšiřuje tyto paměti (!) 4x. Nikoliv skutečně fyzicky, ale nabídne se nám možnost pracovat se čtyřnásobkem pamětí přijímače. Co to tedy znamená. Jelikož jezdím často do Německa, tak používám scanner i tam. Jenže kmitočty, rastry a rozsahy se liší od nás. Znamenalo by to tedy při každém přejezdu hranic přenastavovat celý přijímač na jiné normy a rozsahy. Není potřeba. Jednoduchou operací uložím kompletní nastavení přijímače v Čechách do externí paměti a nahraju z ní nastavení, jak jsem si jej připravil pro Německo. Celá operace trvá cca 10 sekund a přijímač je kompletně přenastaven na německé kmitočtové rozsahy včetně kompletního nastavení všech přijímacích konstant (zpoždění SQL, dokonce i uvítacího pozdravu) aniž bych ztratil jediné nastavení z Čech. Zálohovat takto samozřejmě nemusíte jen celý přijímač, lze ukládat a obnovovat třeba jen jednotlivé paměti, skenovací rozsahy, zkrátka dle libosti. Karta stojí 3000,-, ale investice do ní se rozhodně vyplatí každému, kdo si kupuje AR 8200 a je stále na cestách.

VI 8200

Je inverzní dekodér pro policejní a PMR scramblery. K dispozici je 158 kódů (inverzních kmitočtů). Přednes velmi kvalitní a poslech zakódovaných stanic je, stejný jako z originálu. Nevýhoda je samozřejmě zapnutí této funkce. Ta je možná pouze přes speciální menu, a proto nelze např. nastavovat její aktivaci jen pro určité paměti nebo rozsahy. Vzhledem tomu, že již u nás není tento způsob kódování tak častý, je na rozhodnutí uživatele, jestli je ochoten zainvestovat 3400,- Kč za tento, dnes již téměř nepoužívaný doplněk.

CT 8200
Je dekodér CTCSS volby v signálu a slouží zároveň jako CTCSS squelch. Kodek CTCSS je dnes základním vybavením každé amatérské stanice a tak si nemyslím, že by investice do této karty byla velkým přínosem. Její cena je 3400,- Kč.

TE 8200
Je tónový eliminátor. Je to funkce, která je u nás použitelná pouze pro poslech Českých drah, které používají pro omezení odposlechu trvale vysílajícího tónu v době, kdy není žádná komunikace na příslušném kanálu. Tato karta nepříjemný tón odstraní (funkce NOTCH filtru). Myslím, že investice do tohoto doplňku se vyplatí jen opravdovým fandům ČD. Cena karty stanovena na 3000,- Kč.

RU 8200
Je nejméně potřebná doplňková karta. Jedná se o klasický jednočipový digitální záznamník hlasu s délkou max. 20 sec. Vzhledem k cenám jednoduchých diktafonů MP3 přehrávačů a podobných záznamových zařízení, je koupě tohoto doplňku celkem zbytečná.

OVLÁDÁNÍ

Při porovnání s levnějšími typy přijímačů, je ovládání nepoměrně složitější. 150 stránkový návod je pro začátečníka, který nemá s předešlým typem zkušenosti, nutností. Po prvním zapnutí jistě bude uživatel tápat, ale s návodem v ruce lze nástrahy softwaru zvládnout již velmi brzy. Možná zde chybí přepínání módu začátečníka a odborníka, jak tomu bylo u 8000ky. Softwarové vybavení AR8200 je velmi podobné předchozímu typu, ale doplněno o mnohá další nastavovací menu, která sice ovládání komplikuje, ale pokud uživatel zvládne jejich ovládání, budou velmi k užitku. Mě osobně trvalo asi týden, než jsem se pomocí 150 stránkového návodu prokousal skrz nastavení parametrů přijímače, skenovacích rozsahů atd. Ale rozhodně se to vyplatilo. Podrobnosti o funkcích přijímače se zde rozepisovat nebudu, ale zastavím se nad některými zajímavostmi.

AFC
Známá to funkce u rozhlasových přijímačů, ale nikdy nebyla u scanneru použita. Přitom je to velký pomocník posluchače. Jedete např. do zahraničí a nevíte přesně v jakém kmitočtovém rastru stanice vysílají, zapnete AFC a scanner se vám automaticky doladí s (přesností na stovky Hz) na poslouchanou stanici. Problém jen někdy bývá s přesností kmitočtu poslouchané stanice. Při FM provozu se kmitočet modulací mění, ale i tak lze velmi rychle zjistit krokování přijímaných stanic.

OFFSET
Je zajímavou funkcí, která se objevuje u radiostanic běžně, ale u skenerů již tak častá není. 8200ka má v horní části klasický squelch, ale straně také tlačítko MONI pro jeho uvolnění. Funkcí OFFSET je možné však jeho funkci modifikovat. Při stisku MONI se může přijímač přeladit o námi nastavený odskok od přijímaného kmitočtu, takže můžeme např. poslouchat vstup převaděče. K dispozici 48 různých námi definovatelných shiftů v rozsahu +- 1GHz

LAMP AUTO
Je malou šikovnou novinkou u verze MARK 3. Podsvětlení displeje a klávesnice závislé nejen na stisku tlačítka, ale také na úrovni signálu (SQUELCH). Pokud někdo bude používat přijímač např. v jedoucím autě večer, nebude přijímač neustále svítit, ale jen pokud se na poslouchaném nebo hledaném kmitočtu objeví nosná vlna. Je to tedy nejen akustická ale i optická signalizace, že přijímač něco zachytil.

SPEKTRÁLNÍ ANALYZER

Funkce, kterou má mnoho přijímačů a radiostanic, ale zde je skutečně použitelná. Tato funkce se spouští jednoduchým stiskem tlačítka SCOPE. Okamžitě se aktuální kmitočet stává centrálním, kolem kterého se prohledává pásmo. Je zde možnost zobrazit spektrum v okolí přijímaného signálu až do 10 MHz. Doba prohledání pásma je při 100 kHz přibližně 3 sec, pro šířku pásma 10 MHz je to zhruba půl minuty. Dále je možné použít tlačítko MONI jako poslech přijímaného signálu a dokonce „přeskakovat“ na nejsilnější signály a nejen je poslouchat, ale i rovnou ukládat.

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI

PÁSMO 80 MHz
V tomto pásmu se chová přijímač celkem mravně, ale CCIR zádrž je samozřejmě výhodou. Na tomto samém místě jsem musel již na MVT 7100 použít filtr, ale AOR celkem poslouchal. Podobnou zkušenost jsem měl ale i na Černé Studnici, když jsem zkoušel scanner na radioamatérském setkání.

LETECKÉ PÁSMO
Při skenování v dolní části pásma (majáky VOR) ,je potřeba použít již zmiňovaný filtr na rozhlasové pásmo, neboť silné vysílače „stahují signál“ slabým majákům. Nicméně poslech leteckého provozu nad 118 MHz je nerušený a přednes ze scanneru 8200 je dobrý naprosto na úrovni MVT 7100. Snad jen proti MVTčku, pokud uživatel nastaví dostatečně nízko SQUELCH, bude přijímač reagovat i na krátké impulsní signály typu ACARS. V druhém leteckém pásmu má trochu problémy s rušením od systému MATRA, pokud je v blízkosti převaděč.

PROFI-PÁSMO 160 MHz
V tomto pásmu měl MVT7100 problémy s rušením stanicemi ze středních vln, AOR 8200 je nemá. Možná by zde ale naproti tomu pomohlo zvýšení citlivosti přijímače 8200ky, ale s jen ohledem na odolnost proti pronikání rušících kmitočtů v tomto pásmu. MVT7100 je zde naprosto citlivější a na teleskopickou anténu uslyšíte víc.

PÁSMO 400 MHz

Problémy s CDMA a UFON převaděči jsou zde stejně jako u všech jiných scannerů. Problém má AOR spíše s velmi blízkým převaděčem v GSM pásmu. Stává se občas, že se dostane do mezifrekvence a promítne se do signálu přijímané stanice anebo je vidět na displeji, ale SQUELCH neotevře. Tímto přijímačem je velmi zajímavé sledovat bezdrátové mikrofony v pásmu 600 MHz. Když použijete WFM a začnete po 50kHz prolaďovat pásma 500 – 900 MHz určitě na ně narazíte.

NAD 1GHz
Pásma téměř mikrovlnná a pro naprostou většinu přijímačů bez předzesilovače problematická. Nicméně AOR 8200 MK2 a 3 zde celkem rozumně poslouchají a je zde k dispozici i SSB, protože jsou vybaveny v základu již TCXO, takže není problém používat tyto druhy provozu i na 2400 MHz. Amatérské pásmo 1,3 GHz není problém poslouchat i bez předzesilovače, ale čím vyšší kmitočet hledáme, tím potřeba onoho doplňku stoupá. Možná by zde stačil obyčejný 18dB zesilovač, který používá pro vyrovnání ztrát v kabelu od satelitního přijímače.

CELKOVÉ HODNOCENÍ

+ široký rozsah užitečných funkcí
+ rozumná odolnost
+ variabilnost práce s paměťmi
– zpočátku komplikované ovládání
– vysoká cena přijímače a doplňků
– malá citlivost (i tabulkově)

V současné době je AOR AR8200 MK3 nahrazen verzí AR8200D doplněnou o některé moderní funkce. Investice do tohoto staršího modelu se již zcela jistě nevyplatí. Snad jen při koupi z druhé ruky. Adekvátní užitná cena v této době (rok 2014) tohoto přijímače je tak kolem 6 tisíc korun podle stavu a příslušenství.