Čas od času se mne různí lidé, a to jak z řad radioamatérů, tak „civilistů“ ptají, jaký přijímač bych jim, jako začátečníkům, doporučil. Již nějakou dobu doporučuji většině jako nejlepší poměr cena/výkon jednoduchý přijímač UNIDEN UBC125XLT. Toto zařízení jsem ale paradoxně netestoval a odkazoval jsem se na zkušenosti jiných majitelů. A tak jsem se rozhodl jej vyzkoušet, abych si potvrdil, že nedoporučuji něco nepoužitelného.

ERGONOMICKÁ STRÁNKA

Tělo přijímače vychází trochu z předchozích řad levných přijímačů, které bylo možné u nás také koupit v různých variantách s označením USC230. U 125ky byla použita mnohem spolehlivější horní jednoduchá ovládací řehtačka z UNIDENa 3500 oproti staré poruchové dvojité řehtačce (kombinované s hlasitostí). Jednoznačnou výhodou UBC125XLT je excelentně čitelný displej bodový displej s nápisy ve velkém fontu, takže ani uživatelé se slabším zrakem nebudou mít problém displej přečíst. Velkým plusem jsou i velká ovládací tlačítka, která jsou sice bohužel gumová (já raději preferuji plastová), ale díky velikosti nebudete mít problém se trefit do správného čísla i s většími prsty.

Periferie jsou velmi jednoduché, ale naprosto dostačující. Anténa je připojena pomocí klasického BNC konektoru. Sluchátka připojíte v horní části pomocí 3,5mm jacka (stereo), takže vám budou hrát obě sluchátka. Z boku je připojení na klasický mini USB kabel, kterým se jednak nabíjejí akumulátory a současně slouží pro komunikaci s PC. Napájení je realizováno jen pomocí dvou AA akumulátorů. Zkrátka nic komplikovaného, ale vše jednoduše funkční.

OVLÁDÁNÍ A SOFTWARE

Jelikož se jedná o klasický skener UNIDEN, je nutné si uvědomit, co která zkratka znamená a pak máte ovládání v malíčku. Pokud již nějaký přijímač od této firmy máte, nebo jste delší dobu měli, budete tento skener umět ovládat během 10 minut, jelikož jsou všechny funkce pojmenované stejně a mají i stejné nastavení. Jediné, co zde nenajdete je klasické MENU, to je zde nahrazeno šidítkem „PGM“, ale v jádru je to velmi podobné.

Základní funkce aktivujete pomocí funkčního tlačítka „F“ a základní ovládání je většinou otázkou jednoduchého stisku jedné klávesy. Pokud chcete například změnit krok nebo modulaci, stačí vám jednoduché FUNC+příslušná klávesa. Samotný přijímač má k dispozici 500 pamětí rozdělených na 10×50 pamětí. Neexistuje zde tedy systém QUICK KEY, ale můžete jednoduše aktivovat a deaktivovat paměťové banky pomocí stisku příslušného čísla sady. Zajímavostí je i možnost přímé volby paměti. Pokud znáte číslo vaší oblíbené služby, kdykoliv si je můžete v režimu HOLD vyvolat (například „001“ -> „HOLD“).

Jedinou věc, kterou bych softwaru přijímače vytknul, jsou staré známé problémy s kmitočtovými rastry. U starých skenerů UNIDEN byl velký problém v tom, že zde byly napevno nastaveny kmitočtové kroky, které samozřejmě s ČR neseděly. Zde můžete rastry a modulace v pásmech měnit, ale bohužel jen dočasně, než se vypne přijímač. Po zapnutí se automaticky nahrají původní od výroby dané rastry. Proč se toto nastavení trvale neuloží do paměti, mi není jasné, když ostatní parametry ano. Ale beru to, že se jedná o levný model skeneru.

Ke správě pamětí a vzdálenému ovládání je možné použít výborný software SCAN125, pomocí kterého kompletně celý přijímač můžete nastavit, programovat a velmi jednoduše i ovládat. Existuje k němu placená verze od firmy BUTEL, když jsem ale vyzkoušel tento program, pochybuji, že si někdo program ARC125 koupí, SCAN125 totiž jeho funkce zastoupí s plnou parádou.

Co se týká rychlosti skenování a prohledávání pásem, je rozhodně srovnatelná s výrazně dražšími modely stejné firmy. Skenování třech bank kanálů trvá v řádu jedné vteřiny, takže je skenování opravdu svižné a lze hledat stanice poměrně rychle.

Výborná zpráva je, že je zde stejně, jako u vyšších řad skenerů, funkce instantního dekódování CTCSS a DCS kódů, stejně jako možnost aktivace detekce blízkých vysílačů CLOSE CALL. Oproti starší řadě skenerů je zde navíc podstatná funkce TEMPORARY L/O, neboli zablokování kmitočtu nebo paměti jen po dobu zapnutého přijímače.

 PŘIJÍMACÍ STRÁNKA

Přiznám se, že k levným skenerům přistupuji již po letech s velkou nedůvěrou. Vyzkoušel jsem levné varianty přijímačů od výrobců typu ALINCO, AOR, YUPITERU, ale i brandovaných typu ALBRECHT apod. a výsledky byly skoro vždy katastrofální, nebo přinejmenším diskutabilní. Proto jsem přistoupil rovnou k testům „hard and heavy“. Tedy co snese „levný“ přijímač, když dostane na vstup silné signály jak z velké přijímací soustavy, tak ofiltrovanou i neofiltrovanou teleskopickou anténou přímo pod silnými vysílači.

Výsledek vůbec nedopadl špatně. Ofiltrovaná soustava, kterou používáme na DX Campech sice potlačuje nejsilnější rušící sítě, ale mnoho užitečných signálů v pásmu je tak silných, že už s nimi mají některé přijímače opravdu problém. V tomto směru je obecně u skenerů UNIDEN dobré na vstup vložit nastavitelný útlumový článek a trochu snížit úrovně (řádově o 10 dB). UBC125XLT je na tom v tomto směru velmi podobně jako dražší verze. Když trochu zatlumíte vstupy, výrazně omezíte počty křížových modulací a 125ka je pak naprosto použitelná.

Co se týká přednesu AM modulace v leteckém pásmu, tam nemám vůbec žádných námitek. Přednes je výborný jak na interní reproduktor (bez lupanců, zkreslení kvůli špatnému AVC apod.), tak sluchátka. Když jsou AM signály slabší, je slyšet ve stanicích zbytečně vysoká úroveň šumu, ale stále je srozumitelnost velmi dobrá.

Citlivost a odolnost jsem pak zkoušel i na kopci přímo pod vysílači. Tam už to bylo trochu horší, tam bylo možné zaznamenat skutečně křížové modulace, ale jen na velké teleskopické antény a bez jakýchkoliv filtrů. Když jsem použil malou gumovou anténu jako náhražku, falešné signály spadly pod úroveň squelche. Když jsem použil pro letecké pásmo filtr „modrou krabičku“, tak i s teleskopickou anténou byl příjem naprosto stoprocentní a jak silné, tak vzdálené stanice bylo možné bez problému přímo pod vysílačem poslouchat.

UBC125XLT stejně jako vyšší modely disponuje leteckým krokem 8,33 kHz, ale také širokým MF filtrem, takže je tento rastr spíš reklamní fintou na zákazníky. Rozhodně od sebe letecké stanice 8,33 kHz pořádně neodfiltrujete a budete slyšet toho silnějšího z vedlejšího kanálu. To je ale chyba všech řad UNIDENů i mnohonásobně dražších verzí.

ZÁVĚR

Osobně jsem si ověřil to, že když již nějakou dobu radím začátečníkům radím koupit tento přijímač, že rozhodně neradím špatně. UBC125XLT má výborný přednes leteckého pásma, velmi dobrou citlivost a poměrně slušnou odolnost. Pokud chcete tento přijímač použít na větší anténě můžet, ale budete muset doplnit signálovou cestu o doplňky typu CCIR, LTE zádrž, nebo plynule nastavitelný attenuátor. Pak budete velmi příjemně překvapeni, co všechno a v jaké kvalitě je možné na tento začátečnický skener zachytit. Ano spousta funkcí zde chybí, ale spousta důležitých zde naopak je a jako základ pro seznámení se s tím, jak se ovládají skenery UNIDEN je 125ka výborná volba. Pokud tedy nemáte moc zkušeností se skenery, nebo naopak chcete nějaký jednoduchý doplňkový přijímač třeba na poslech provozu na letišti, je volba UBC125XLT jasná.