Na tento přijímač čekala posluchačská obec velmi dlouho. A teď to nemyslím vlastnostmi, ale opravdu velmi, velmi dlouhým vývojem. Vývoj přijímače AirSpy HF+ byl anoncován vzápětí poté, co vyšel na trh KV konvertor pro VKV SpyVerter. Před pár lety se objevil první nákres toho, jak bude vypadat, jaké by měly být vlastnosti a pak vznikala velmi dlouhá řada verzí ovládacího programu SDR Sharp, ve kterých byl neustále upravováno ovládání, způsob zpracování I/Q dat a optimalizace přenosu dat internetem pro použití přijímače jako „REMOTE“ zařízení. A jak se tak vyvíjelo, tak se úplně zapomnělo, že by přijímač mohl být také k dispozici i pro „obyčejné“ uživatele a ne jen pro beta testery. A tak to netrvalo ani půl desetiletí 🙂 a objevil se trhu přijímač, které patří finančně do nižší kategorie, ale přijímacími vlastnostmi na tom vůbec nebyl špatně.

Přijímač HF+ se pyšní rozumnou odolností, velmi slušnou citlivostí a bohužel také nemožností uživatele zasahovat do vlastností vstupní části přijímače. Přijímač je navržen tak, aby si sám hledal optimální bod příjmu, tj. úroveň zesílení vstupní části takovou, aby bylo možné zachytit i velmi slabé stanice, ale současně nedocházelo k limitaci vstupu A/D převodníku. V praxi to znamená, že uživatel volí pouze zobrazovanou šířku pásma, a přijímač se stará o vše ostatní. Rozsah příjmu je 9 kHz – 30 MHz a 60 MHz – 260 MHz se separátními anténními vstupy.

Mechanická stránka

Přijímač je vložen do poctivé kovové frézované skříňky, u které vás překvapí především její váha a skutečně pěkné precizní zpracování. Anténní konektory jsou popsány, který je určen na KV a VKV. Vedle konektorů jsou dvě miniaturní LED diody, které slouží jedna jako informace o napájení přijímače a druhá svítí při aktivní komunikaci s přijímačem (během používání). Na opačné straně pouzdra je vstup na klasický MicroUSB kabel, který současně slouží i jako napájení, takže není potřeba řešit externí zdroj, vše zvládne počítač.

Softwarová stránka

Jelikož byl tento přijímač vyvíjen skupinou techniků kolem stránek AirSpy, je samozřejmě primární software pro ovládání známý SDR SHARP. Tento program není třeba představovat. Funguje velmi stabilně, není potřeba jej instalovat, je možné jej ovládat i přes dotykovou obrazovku a lze jej doplnit spoustou velmi zajímavých pluginů pro úpravu a nahrávání signálů nebo dekódování digitálních druhů provozu. Jelikož není potřeba přijímač v nových Windows nijak speciálně instalovat, stačí jen připojit do počítače, zapnout program a hotovo. V softwaru jen volíte šířku pásma a vše ostatní je jen na vás.

Příjmové vlastnosti – porovnání s „dospělým“ SDR přijímačem

Tento přijímač mne zaujal tím, že na něj byly z počátku pěny ódy, jak je výborně citlivý a odolný a vůbec dokonalost sama, ale postupem času se začaly objevovat názory, že tam přecijen chybí pásmové propusti, protože se tam při silných signálech objevují zrcadla a nosné od středovlnných stanic.

Tak jsem jej připojil na domácí dvojitou smyčkovou anténu, která je rozhodně k přijímačům nemilosrdná a dokáže na středních vlnách generovat signály na úrovních 9+60dB. Pro porovnání jsem zvolil známý profesionální SDR přijímač Excalibur.

První věc, která vás po zapnutí zaujme je poměrně drsný filtr šumu. Přednes při příjmu je, jako by jste měli neustále zapnutý Noise Reduction. Není sice slyšet v pozadí robotické zkreslení, ale chybí tam takový ten přirozený šum v pozadí a přednesu zkrátka něco chybí, jako když posloucháte šumu-prostou mp3 skladbu. Nevím, zda to považovat za výhodu, ale dejme tomu, že je to pro lovení velmi slabých signálů ze šumu výhoda. Další zajímavá věc je zobrazení modulace v okně spektrálního analyzátoru. U většiny běžných SDR přijímačů vidíte zobrazení signálu s drobným zpožděním způsobeném zpracováním spektra, tady je ovšem zobrazení opravdu velmi plynulé a reálné, tj. to, co slyšíte je současně i zobrazováno. Je to velmi nezvyklé, zobrazení, ale rozhodně ho považuji za pozitivní vlastnost.

Co bych ovšem po stránce vizualizace rozhodně vytknu, je zobrazení vodopádu. Tady těžce zasáhla ruka programátora, který tak dlouho optimalizoval, až to přeoptimalizoval. Je mi jasné, že HF+ měl být plnohodnotný „REMOTE“ přijímač, ke kterému se může připojit současně několik posluchačů a to i případě pomalého připojení k internetu na obou stranách. Problém je ovšem v tom, že při vší plynulosti zobrazení a současně osekání potřebných dat pro zobrazení, je výsledkem velmi rozmazaný vodopád. Když nemáte porovnání s jiným přijímačem, asi vám to tolik nepřijde, ale kdo měl někdy v ruce SDR přijímač s vysokým rozlišením vodopádu jako třeba Excalibur, bude trpět jako pes.

Spektrální analyzátor a vodopád je pro vás vizuálním uchem, tj. jste někde na poslechu a na vodopádu vidíte nějaký průběh signálu mimo a z něj hned poznáte o jaký druh provozu se jedná a v případě telegrafie můžete číst znaky jako na pásce. To v případě HF+ neexistuje, na vodopádu vidíte nějaký rozmáznutý přibližný průběh okolních signálů, ze kterých odtušíte, co je SSB nebo CW, ale v případě telegrafu o nějakém spolehlivém luštění znaků nemůže být ani řeč. V poslední verzi SDR Sharpu je možné nastavit nesmyslně úzké pásmo až 6 kHz, které jako by vybízelo ke sledování NDB pásma. Výsledek je ovšem ještě více rozmazaný vodopád, ve kterém nerozluštíte spolehlivě ani pomalé značky NDB majáků. Zobrazení znaků je totiž velmi závislé na tom, jak vypadá okolní šum, nedokážu si představit, že budete takto luštit třeba 3 NDB majáky, které mají kmitočet odlišný o řád jednotek Hz (PS: u Excalibra to není problém).

Příjem na ziskovou anténu bych obecně shrnul takto.

Pod 100 kHz tj. na velmi dlouhých vlnách je téměř nepoužitelný – jednak se zde objevují nějaké parazitní nosné (zřejmě z lokálních oscilátorů, protože nezmizí ani po odpojení antény) a současně je zde výrazně snížena citlivost přijímače, takže třeba o stanici 18,2 kHz VTX si můžete nechat jen zdát. Nad nějakých 150 kHz již můžete plnohodnotně přijímač používat a musím s radostí konstatovat, že je výsledek velmi uspokojivý. Přijímač slyší srovnatelně slabé stanice, jako Excalibur, je kmitočtově přesný a stabilní, a co se týká možnosti poslechu slabých stanic vedle silných, není pro HF+ žádné téma. Jediným problémem může být právě osekaná vizualizace spektra, která může způsobit, že si slabého signálu vedle silného nevšimnete. Je to ovšem záležitostí vhodného nastavení zobrazení – znamená to tedy chvíli sedět u počítače a hledat optimální setup.

HF+ zobrazení spektra

Přijímač HF+ jsem samozřejmě vyzkoušel i na VKV. Zde už tolik nadšený nejsem. Když jsem sledoval letecké pásmo a následně vyšší pásma, neustále se ve spektru objevovaly pravidelně „lupance“ s podivným poklesem šumu a velmi krátkým hvizdem. Po chvíli sledování spektra jsem zjistil o co se jedná. Tento problém způsobuje ona automatika vstupní části přijímače. Jelikož mám nedaleko ode mne datový vysílač v pásmu 151 MHz, který v pravidelných intervalech posílá data, přijímač se při zaklíčování na zlomek vteřiny zahltil, než automatika stáhla citlivost a to způsobovalo jak zákmity napříč VKV pásmem, tak ono snížení šumu, protože se na dobu vysílaní zatlumil přijímač. To by ovšem podle mne mohlo způsobovat problémy i na krátkých vlnách, pokud budete mít někde v okolí vášnivého radioamatéra telegrafistu – ten by vám takto mohl celkem s klidem zlikvidovat celkový příjem bez ohledu na to, které pásmo právě sledujete.

To saé spektrum na WR-G31DDC

Závěr

Přijímač AirSpy HF+ byl po čase nahrazen inovovanou verzí HF+DISCOVERY a pokud jej ale seženete někde z druhé ruky, vězte, že máte byl beze sporu povedené zařízení jak po stránce mechanické, tak po stránce příjmové. Za běžných podmínek zvládá i připojení ziskové antény a nemá problém zachytit i velmi slabé stanice vedle silných. Na poslech spodních pásem KV a pásem VKV bych jej jako primární přijímač rozhodně nedoporučoval, ale jako doplňkový přehledový přijímač na běžná pásma od středních vln po horní pásma KV zcela bez problému. Musíte jen počítat s tím, že budete vydáni na milost či nemilost automatické regulaci vstupní části přijímače a podivně zpracovanému zobrazení spektra. V současné době bych asi cílenou koupi tohoto přijímače nedoporučoval, jelikož jej bez problému zastoupí verze DISCOVERY ve stejné cenové kategorii a výrazně lepšími vlastnostmi.