Za posledních několik let se na trh dostala velká spousta přijímačů typu SDR různých kvalit, vlastností a frekvenčních rozsahů. Některé z nich jsou určené pro začátečníky, jiné pro laboratorní či vývojové účely, některé z nich mají sloužit primárně jako „remote“ zařízení a některé z nich jsou skutečně kvalitní DX zařízení. Společný jmenovatelem je ovšem potřeba počítače, který přijímaná data zpracovává. Co v této branži donedávna chybělo, byly přenosné (chcete-li, „portable“) zařízení, které nejsou závislá na počítači.

Nedávno se téměř ve stejnou dobu objevila dvě zařízení, která je možné na cesty vzít a současně využít výhody SDR přijímačů. Jedno z nich je ruský Malachite DSP a pak izraelský LAN-IQ od firmy Afedri resp. od Alexandra Truškina 4Z5LV. Přijímač LAN-IQ jsem si mohl krátce vyzkoušet a o otestovat na posledním DX Campu a tak bych jej rád stručně představil.

Základní takticko-technická data:

  • Rozsah: 30 kHz – 1700 MHz bez mezer
  • Druhy provozu: AM,FM, SSB, CW
  • Zpracovaná šířka pásma: na displeji 768 kHz, přes LAN 2,4 MHz
  • A/D převodník: 12bit / 76 MSPS
  • ARM Cortex M7 procesor
  • FPGA + Front-end AFEDRI8201
  • Periferie: USB, LAN
  • Dotykový LCD displej 3,5″
  • Napájení 5V USB nebo 7-10V externí

Přijímač LAN-IQ mne příjemně překvapil velmi povedeným mechanickým provedením. Nejedná se o jakousi plastovou krabičku z 3D tiskárny, ale pěknou zástavbu do hliníkového profilu. Bohužel do tak malé krabičky nebylo možné instalovat vhodný akumulátor, takže je potřeba jej napájet po USB třeba z power-banky. Jelikož ale dnešní kapacity přenosných akumulátorů čítají desítky Ah, je jasné, že vám přijímač poběží na cestách poměrně dlouho.

Zařízení nemá klasický reproduktor, musíte k němu připojovat sluchátka nebo externí reproduktor. Také zde nenajdete napájecí vypínač, takže se vám po zapnutí napájení ihned aktivuje. Jelikož si ale přijímač veškeré nastavení ukládá do interní nevolatilní paměti, není potřeba jej mít připojený k akumulátoru i když ho nepoužíváte. Rádio ovládáte pomocí dotykové obrazovky velmi podobně jako ICOM R8600. Ideální je ovšem použít (stejně jako u ICOMa) malý stylus pro přesnější ovládání. Ladění přijímače se provádí pomocí posunu spektra na obrazovce popřípadě je možné koupit verzi přijímače s klasickou řehtačkou, nebo optickým ladícím elementem.

Ovládání přijímače je velmi jednoduché a každý uživatel jej pochopí po chvíli „klepání do displeje“. K dispozici máte jednoduchý spektrální analyzátor, vodopád, možnost volby druhu modulace, předdefinovaných filtrů dle druhu provozu apod. Velmi šikovnou pomůckou je nastavení funkce Squelch na obrazovce S-metru, kde si nastavujete vizuálně úroveň signálu pro otevření brány. Uživatel může měnit nastavení jak šířky zpracovávaného pásma od 96 kHz do 768 kHz, tak ale i parametrů vstupní části přijímače. A to je funkce, která dává uživatelům do ruky možnost nastavit zařízení tak, aby poslouchalo na libovolnou anténu.

LAN-IQ jsem vyzkoušel na velké ziskové anténní soustavě a tak jsem ihned věděl, jak se přijímač chová. Na velké anténě musíte samozřejmě vypnout všechny automatické řízení VF zisku a nastavit jej ručně. Pro tyto účely je ideální použít nějakou dosažitelnou leteckou meteo stanici (ATIS, VOLMET). Naladíte se na kmitočet a pak regulujete zisk přijímače těsně před moment, kdy se vám objeví na vodopádu rušící stanice a ve sluchátkách už uslyšíte mixované stanice z pásma. Tím máte nastavenu maximální citlivost přijímače, ale ještě na úrovni, kdy zvládne zpracovat i silné okolní signály.

Přijímačem jsem v rychlosti proladil letecké pásmo a byl jsem velmi překvapen jednak velmi vysokou citlivostí – srovnatelnou třeba s AOR5000, ale také skvělou separací silných a slabých stanic bez zahlcování nebo křížových modulací. Zkrátka velká paráda na poslech. Mohli jste tedy bez problému slyšet slabé stanice jak v čistém pásmu, tak třeba i v pásmu plném velmi silných blízkých vysílačů. Skutečně cokoliv jsem vylovil na Icoma R8600, to jsem bez problému slyšel i na IQ-čko. Za mne po přijímací stránce rozhodně palec nahoru.

Pokud jej chcete používat jako SDR přijímač připojený k PC, tak vězte, že jej podporují všechny základní SDR ovládací programy jak pod windows, pod linuxem, není tedy vázaný na jednoho producenta softwaru. Ostatně všechny verze programů si můžete stáhnout přímo na stránkách výrobce.

LAN-IQ není žádný ruční scanner ani velký stolní profesionální komunikační přijímač, ale je to velmi zajímavé zařízení jak na portable provoz, tak na DX Campy, za který se nemusíte stydět. Nepřekvapíte jej slabými signály na teleskopickou nebo drátovou anténu, ale ani ziskovými VKV anténami. Přijímač je možné koupit za 340 USD nebo s ladícím elementem za 365USD přímo u výrobce. Dle mého názoru je to zařízení, pokud o něm zvažujete jako o portable přijímači, nad kterým se rozhodně vyplatí pouvažovat. Pokud by vás přijímač lákal jako streamovací „remote“ zařízení, byla by asi v tomto případě lepší varianta Afedri SDR-US-HS (Black box bez displeje) za 230 USD.