Před více jak čtvrt stoletím se na trhu objevil přijímač, který nezapadal do komerčního standardu jak vzhledově, tak vybavením, po stránce softwarové i elektrické. FAIRHAVEN pochází z Anglie a je to podle mne sériově vyráběný přijímač, který pravděpodobně vznikl jako nějaká bakalářská práce na nějaké z vysokých škol. Základem je poměrně kvalitní televizní tuner „Phillips“, který byl doplněn o další elementy umožňující příjem krátkých vln, na svou dobu velmi moderní ovládací elektroniku a možnost připojení k počítači. Ne nezajímavou byla i možnost ovládání pomocí dálkového ovládače a na svou dobu neuvěřitelných 50.000 paměťových míst. Samotné zařízení se postupně stalo především záležitostí sběratelskou, ale čas od času je možné jej na burze potkat.

První setkání

Když přijímač vybalíte, postavíte na stůl a spustíte, přivítá vás buď pozdrav a nebo jen verze softwaru a po 2 vteřinách již můžete začít poslouchat. Už samotné zapínání je dost nezvyklé. Přijímač se aktivuje Otočením prvku SQUELCH, nikoliv volume, jak tomu vetšinou bývá. To mi připadá jako nepříliš domyšlené. Když si nastavíte hlasitost na vyšší úroveň při NFM a přijímač zapnete, přivítá vás rachotem odsquelchované stanice (uvnitř je zesilovač o výkonu poctivých 2W). Po zapnutí je naladěn poslední používaný kmitočet včetně veškerého nastavení, jen skenování není aktivováno. Ovládání tohoto přístroje je na jednu stranu jasně jednoduché a logické (firma AOR by se mohla učit). Co tím myslím. Každý, kdo se trochu vyzná v terminologii současné radiotechniky, jistě funkce nadepsané nad ovládacími tlačítky velmi rychle ovládne. Co jej ale čeká, je velmi často ještě skryté menu pod každou funkcí, které je velmi zajímavě řešené ovládáním přímo číselně. Tj. například pod nastavením módu máte mnoho výběrových možností a mód, který vás zajímá volíte rovnou příslušným číslem, nikoliv zbytečným přepínáním různých druhů provozu, tak jak to známe u jiných přijímačů. Na druhou stranu není úplně přehledná volba základních funkcí přijímače. Mód, krok, paměti apod. Dalo by se jistě využít lépe zajímavě řešené rozložení tlačítek na panelu. K přijímači je dodáváno dálkové ovládání. Zde jsou ovládací prvky ještě nepřehlednější než na předním panelu. Ale firma AOR u vlajkové lodi AR-7030 to také nemá řešeno ideálně. Zde se musí člověk spokojit s tlačítky UP/DOWN. Výhodné je ovšem ovládání na pojmenování pamětí. Zde máte totiž k dispozici celou abecedu. Na zadní straně přijímače je ovšem vstup na starou PC klávesnici a její pomocí se paměti popisují mnohem snadněji. Bohužel se jedná o klasický 5 kolík, takže moderní klávesnice už není možné použít.

Ovládání přijímače v praxi

První co vás jistě po zapnutí přijímače příliš nepotěší je celkem vysoká úroveň vlastního šumu i se zavřeným umlčovačem. Při poslechu na velký reproduktor to takový problém není, ale na sluchátkách je to trochu nepříjemné. K dalšímu nehezkému rušení dochází již samotným dálkovým ovládáním. Jeho přijímač je zřejmě umístěn velmi blízko signálové cesty NF zesilovače a tak při zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka na DO je slyšet série pulsů z IR přijímače. A to i při zavřené šumové bráně. Opět zde na velkém reproduktoru to není slyšet extra nahlas, ale na sluchátkách je to dost znatelné. Na nich je slyšet i jemné lupání při stisku tlačítek přímo na panelu přijímače. Do NF cesty pronikají i signály blízkých GSM telefonů (blízko položených telefonních přístrojů, nikoliv GSM sítě). Při podrobnějším zkoumáním jsem zjistil, že je koncový stupeň umístěn hned vedle napájecího konektoru. Audio signál „cestuje“ okolo celého přijímače na desce bez jakéhokoliv stínění, takže je možné,že se buď přes napájecí dráty a nebo cestami na desce nabalí toto rušení na užitečný signál. Osobně se přikláním k problému na desce.

Otočný prvek DIAL je řešen opticky. Při ladění vůbec nic rušivého neprodukuje, ale bohužel zde není dobře zvládnut poměr otáčka / krok. Otočíte-li tímto prvkem v jakémkoliv směru o jednu otáčku tam a zpět, vždy se dostanete na jiný kmitočet. U Fairhavena se zřejmě výrobce snažil o diferenciální ladění (rychlost otáčení prvku zvyšuje nejen rychlost ladění, ale také krokování, při vyšší rychlosti můžete přeladit přijímač rychleji).

Uživatel má možnost výběru pouze z omezené řady kroků. To je jasná nesporná výhoda AOR přijímačů, jejich téměř libovolná modifikace kroku (pokud jej umí zpočítat). Na druhou stranu je možné zadat atypický kmitočet přímo z klávesnice a přijímač jej nezaokrouhlí (typická zkouška scanneru PMR1 – 446,00625 není problém).

Ale abych nebyl stále jen kritický, mnohé funkce, jako třeba skenování, indikátor naladění, volba kmitočtu apod. jsou řešeny velmi dobře a hlavně jednoduše. Ovládání přijímače tedy zvládne každý velmi rychle. Samotné vyhledávání kmitočtů je velmi rychlé a také reakce přijímače na nalezenou i slabou stanici je velmi rychlá, což bývá u leckterých přijímačů velký problém.

Displej

A je tu další trochu podceněná věc na tomto přijímači. Displej je sice maticový 2×20 znaků, ale pro účely tohoto přijímače je to velmi málo. Horní řádek vás informuje o kmitočtu a VFO (MEM) a spodní vám ukazuje buď S-Metr nebo jiné informace např. o druhu provozu, název skenovaného rozsahu nebo paměti atd. Přitom S-METR je zbytečně roztahaný po celém spodním řádku i když má rozsah jen do 9+50 dB. Kdyby programátor zkrátil řádek o těch několik teček a písmeno S dal na začátek jako u AOR přijímačů, hned by se tam vešla například důležitá informace o druhu provozu. I když jedno malé pozitivum tento S-METR má, a to, že ukazuje signál plynule a po jednotlivých sloupcích v polích a jeho reakce je okamžitá.

Připojení periférií

Oddělení HF, VHF a UHF pásma je zde velmi dobré, jelikož krátké vlny neruší VKV. Pokud tedy někdo poslouchá jen na klasických VKV profi-pásmech, stačí mu jen jeden N konektor na připojení externí antény. Krátké vlny mají sice přepínač na hlavní a prutovou anténu, ale žádný markantní rozdíl jsem nepostřehl při připojení antén. Fairhaven má v sobě dva základní prvky pro zlepšení příjmu. Předzesilovač, ten je ale určen pouze pro pásmo KV. Autoři počítali s tím, že se k přijímači bude připojovat i kratší anténa bez aktivních prvků. RDčko má v sobě samozřejmě i attenuátor 20dB, který je aktivní na všech přijímaných rozsazích. V zadní části máte možnost využít výstup analogového televizního signálu, samozřejmě ne pro příjem televize (díky DVB-T je funkce televizního tuneru k ničemu), ale můžete tento konektor použít pro vyvedení signálu z diskriminátoru, aniž by jste museli nějak zasahovat do šasi přijímače. Zásah je poměrně jednoduchý, stačí přerušit cestu k CINCH konektoru a přivést audio signál.

Jelikož má v sobě Fairhaven i stereo dekodér pro příjem rozhlasového pásma, můžete tento kvalitní stereo signál připojit na externí zesilovač pomocí dvou CINCH konektorů a nebo je možné poslouchat stereo vysílání i na klasická sluchátka, která se připojují na předním panelu. Přednes je nezkreslený a je výborná kvalita i na HI-FI sluchátka.

RX VLASTNOSTI

Pokud doposud vyznívá recenze tohoto přijímače spíše v neprospěch, přichází kapitola, kde se pravděpodobně pohled nezaujaté osoby trochu změní, neboť se dostáváme do kapitoly pro všechny přijímače nejzásadnější. Co se mechanického provedení a ovládání týče, má každý výrobce vlastní „recept“ na to, jak si myslí, že by měl komunikační přijímač vypadat. Ale jakmile přijde řeč na příjmové vlastnosti, zde teprve je možné přijímače doopravdy porovnávat. Na DX Campech byla možnost porovnat mnoho různých typů scannerů a přijímačů na jednotné anténě za stejných podmínek. Každý si takto může udělat názor na ten „svůj“ přijímač, který vlastní, nebo si vyzkoušet a porovnat i jiné. Při porovnání takového etalonu, jakým byl bezkonkurenční ICOM IC-R8500 jsem zjistil, že jediná opravdová konkurence, resp. jediný srovnatelně citlivý a odolný přijímač k Icomu (mimo řady R1500/2500), je právě Fairhaven. Velmi často se stává, že velmi slabé stanice běžné „levnější“ přijímače neslyší vůbec a na Icomu jim bez problémů rozumíte. Na Fairhavenu jste na tom velmi podobně. RD500 není úplně adekvátní náhrada za Icom, ten je ještě o trochu odolnější, ale to je dáno odlišnou koncepcí 8500ky. Každopádně bych řekl, že Fairhaven slyší tak 90 – 95 procent toho, co poslouchá Icom. A to platí i na velmi zarušených místech, která jsou právě pro levnější scannery velmi problematická.

Pásmo KV krátké vlny

Přijímač poslouchá od 0 ( raději uvádím od 10 kHz, neboť zde začíná pracovat VCO jak má). Je jasné, že tento přijímač není určen vyloženě pro dlouho-drátové antény, proto je pro skutečně kvalitní poslech potřeba preselektor jako sůl, ale musím uznat, že při správném menším zatlumení vstupu (nebo doladěním presektorem) lze již poslouchat i MSF a DCF signály na velmi dlouhých vlnách. Některá pásma KV dokonce nemusí mít preselektor vůbec, nebo stačí jen přidat malý útlumový článek a přijímač opět poslouchá co má. Jediné co je potřeba nastavit je diference zobrazování kmitočtu s druhem provozu aby kmitočet „seděl“ se skutečností. Přijímač má k dispozici passband shift na MF, ale jen v několika málo stupních, proto je sice možné jej použít, ale jen omezeně. Pro náročný poslech např. při závodech tento přijímač asi jistě neobstojí, ale pro běžný poslech např. profi-služeb na KV nebo poslech amatérských spojení zcela jistě vyhoví. Naopak jsem byl velice překvapen použitím správného filtru na rozhlas AM. Při provozu „AMW“ je použit ideální filtr pro poslech DX AM rozhlasových stanic. Můžete s ním bez problémů odladit silnou stanici o 5 kHz vedle. To je například u Icoma trochu problém, protože má k dispozici jen dvě šířky pásma filtrů a jedna z nich odpovídá šířce fitru „AM+“ u Fairhavena, tedy velmi široké AM pro „hi-fi“ poslech velmi silných stanic a druhý je naopak velmi úzký a rozhlasové stanice jsou pak již hodně zkreslené. Tedy pro DX many, kteří sledují rozhlasové stanice na KV bude Fairhaven velmi zajímavým přijímačem, se kterým mohou sledovat krátkovlnné rozhlasové stanice „schované“ vedle silných. Pro poslech telegrafie je zde zabudováno několik filtrů. Jeden z nich Stereo CW fitr, který vám rozdělí nízké kmitočty do jednoho reproduktoru sluchátek a vysoké do druhého. CW signály s tónem kolem poslouchané výšky 800 Hz jsou uprostřed. Je to velmi zajímavý zvuk, ale asi bych si na to dlouho zvykal. Nicméně za to tu je zajímavý variable filtr, kterým si můžete nastavit zdůraznění určitých frekvencí. Je to v podstatě měnitelný NF filtr, ale pro potlačení rušení a pro zvýraznění přijímaného signálu je velmi dobrý. Navíc jsou zde ještě další doplňkové, pevně nastavené filtry pro telegrafii – MIDDLE a PEAK, které poslechem odpovídají úzkému 300 Hz filtru.

Pásmo VKV

Toto je hlavní doménou Fairhavena. O citlivosti a odolnosti jsem již psal. Fairhaven připojený na velkou anténu bez jakéhokoliv filtru proti CCIR bez problémů poslouchá, snad jen v těsném okolí rozhlasového pásma (tedy mezi 108 – 114 MHz) dochází k promodulovávání některých rozhlasových stanic. Na vyšších QRG ovšem poslouchá bez problému. Pokud samozřejmě použijete standardní CCIR zádrž, pásmo se vyčistí i na tomto hraničním rozsahu. Výborný poslech poskytuje Fairhaven i v pásmu UHF SATCOM, tedy pásmo 250 MHz. Zde je možné využít pro hledání stanic nejen plynulého ladění, ale také rychlého skenování. Fairhaven skenuje rychlostí až 50 kroků / sec. Unideny jsou sice rychlejší, ale to neplatí v případě, kdy je vstup přijímače zahlcen silnými signály. Typický příklad je právě druhé letecké pásmo. V rozsahu 250 – 320 MHz skenují Unideny plnou rychlostí a nad tento kmitočet se jim začíná zahlcovat vstup a v ten moment dost rapidně klesá rychlost prohledávání bez ohledu na to, jak je nastaven Squelch. Tímto problémem tedy Fairhaven netrpí. V leteckém pásmu můžete sledovat i velmi slabé stanice a přednes je velmi kvalitní i když je zde Icom na prvním místě, jelikož má MF filtr o přesné šířce použitelné pro tyto služby. U Fairhavena budete stále zápasit, zda máte zapnout druh provozu AMW nebo AM+ (užší nebo širší filtr), jsou to opravdu filtry určené spíše pro rozhlasové stanice, než pro profi-komunikaci. Výborný je i Noise blanker, který funguje stejně účinně jako u Icoma, takže vyklíčuje velmi účinně podstatnou část pulsního rušení.

U profi-stanic používající úzkou FM modulaci máte možnost použít dvě šířky pásma. Standardní FMN a nebo užší FMV. Podle mých pozorování se ale jedná o filtry pro 25 a 12,5 kHz rastr, pokud chcete sledovat CB nebo PMR stanice, byl by vhodnější ještě o něco užší filtr. Nicméně přednes je velmi dobrý, jen se vyplatí u FM stanic zapnout Low Pass Filter, protože je přednes posazen více do výšek než by bylo zdrávo, ale LPF, který si můžete v menu zapnout, vše vyřeší.

Jediný problém má Fairhaven v hraničním pásmu 40 MHz, zde jsou špatně zvoleny pásmové propusti u jednotlivých anténních vstupů a toto pásmo u KV již je propustí na 30 MHz silně potlačeno a na vstupu VKV je toto pásmo potlačeno KV zádrží. Pro sledování vojenských stanic 40 MHz tedy Fairhaven není vhodný.

Posledním důležitým problémem, na který je potřeba upozornit, je velmi vysoká úroveň signálů interních oscilátorů. Fairhaven má VCO, které produkuje extrémně silný signál a to takový, že dokonce ruší okolní přijímače. Pokud tedy pomocí Fairhavena skenujete paměti, nebo prolaďujete pásma, velmi často vyprodukujete u jiných přijímačů zázněje v různých rozsazích. Opět je to nevhodným navržením interních desek plošných spojů, které jsou málo stíněné a posílají tak všechny produkty ven.

Závěr

Žádný přijímač není dokonalý. A to platí nejen o RD500 ale o všech komerčních rádiích vůbec. Ale co se přijímacích vlastností týče, řadí se toto zařízení do vyšší třídy. Citlivost a odolnost tohoto přijímače na VKV je velmi dobrá a kdo jej vyzkoušel na poslech VKV pásma a popřípadě sledování AM stanic na krátkých vlnách, nechá si tento přijímač jako komunikační přijímač na poslech zájmových pásem a stanic. Na dnešní dobu je samozřejmě toto zařízení již zastaralé, ale stále vede v počtu pamětí a velmi jednoduchým ovládáním. Jelikož se tento přijímač již mnoho let nevyrábí, je možné jej sehnat už jen na burze.

Klady:

  • vysoká citlivost na VKV
  • slušná odolnost na VKV
  • rychlost skenování
  • 54 000 pamětí

Zápory:

  • nedobře zvládnuté odstínění NF koncového zesilovače
  • špatně odstíněný lokální oscilátor (silné pronikání LO do okolí)
  • komunikace s PC již v dnešní době téměř není možná