Vypadá to, že se s firmou Uniden blýská na lepší časy. Několik let nebyla vydána žádná zásadní úprava firmwaru ani nové funkce. V podstatě od té doby, co odešel jejich hlavní programátor UPman, se nic nezměnilo. Nyní po letech konečně vychází upgrade pro řadu SDS (zatím jen na americké verze, ale počítám, že se brzy objeví i pro evropské).

Tento upgrade obsahuje možnost zobrazení FFT spektrálního analyzátoru a vodopádu přímo na displeji přijímače po vzoru stolního přijímače ICOM R8600.

Panel SDS200

Tento update je ale bohužel placený za 20 USD a je otázka, zda má smysl do tohoto doplňku investovat. Zajímavostí je ovšem konečně možnost ovládat interní AGC, přesněji interní předzesilovač, který způsobuje nemalé problémy v příjmu silných signálů. Nyní je v menu k dispozici položka RF-GAIN, která umožňuje napevno nastavit úroveň zesílení vstupní části přijímače. To je podle mne mnohem důležitější funkce, než FFT, které je v podstatě jen na efekt.

Menu SDS100

Ať již zvažujete nákup tohoto softwarového doplňku nebo ne, pro všechny je to ovšem důležitá zpráva, že UNIDEN má opět programátora, který je schopen vytvořit nové zásadní funkce. A tak se možná časem dočkáme konečně i aktivního I/Q výstupu u SDS100 i SDS200, který vlastně dodnes nemá žádnou funkci, popřípadě nějakou funkci USB vstupu na předním panelu u SDS200. Nechme se tedy překvapit, jaká další rozšíření nás čekají.

Ukázka SDS100 FFT bez klíče

Pokud vlastníte americké verze SDS přijímačů, můžete si upgrade již nyní do přijímače nahrát, tato funkce již bude v menu, ale bez zadání klíče se vám aktivuje jen výše uvedená ukázka FFT v rozhlasovém pásmu.