Čas od času se objeví šikovná zařízení, která nestojí svět a jsou velmi dobrým pomocníkem. Jedním z nich je jednoduchý anténní dělič (splitter) pro nás, posluchače. Pokud používáte více než jeden krátkovlnný přijímač a chcete přijímací anténu rozdělit, musíte použít speciální dělič, který by měl mít malý útlum a to pokud možno po celém zájmovém rozsahu, což může být v našem případě od nejdelších vln, až po 50 MHz.

Před pár lety byla nabídka těchto jednoduchých pomůcek velmi omezená a ceny takových zařízení šly až do tisíců. Mohli jste si koupit pasivní anténní dělič na dva přijímače od holandského RF Systems za strašné peníze, nebo zkusit sehnat starý vojenský aktivní dělič na deset přijímačů KVAR, což byla poměrně velká bedna vyžadující napájení ze sítě a nebo si něco takového zbastlit, pokud jste měli znalosti a materiál.

Na podzimním DX Campu jsem si mohl vyzkoušet jednoduchý a šikovný anténní dělič (nebo slučovač, podle toho, jak jej zapojíte) made in CZ. Jedná se o malou šikovnou kvalitně provedenou hliníkovou krabičku, která umí přesně to, co posluchači potřebují. Pracuje v pásmu od dlouhých vln 100 kHz (ale jde i níž – vyzkoušeno) až do 60 MHz. Všechny vstupy mají chranu proti statické elekřině a vysokému VF poli. Pomocí interního jumperu si můžete zvolit impedanci vstupů 75 nebo 50 ohmů. Navíc je pasivní, takže nevyžaduje žádné napájení. Honza OK2ZAW vyrábí dvě verze 2 a 3 vstupovou. Obě jsem testoval na DX Campu a musím uznat, že fungují skvěle.

Na Campu jsem pomocí tohoto zařízení testoval souběžně běžící SDR přijímač, který dekódoval lodní data a současně byl připojen ICOM R8600 na prolaďování a zkoumání pásem. Současně jsem ještě druhý splitter používal na testování dalších krátkovlnných přijímačů typu AirSpy Discovery nebo SDR Play DX. Tento dělič mohu jen doporučit, sám jsem si jeden koupil pro domácí použití.

Anténní splitter je možné koupit na stránkách QRO.CZ popřípadě přímo https://hamparts.shop/rx-parts/