Několik let již sleduji, jak je to možné, že někteří výrobci radiotechniky prodávají zařízení, která jsou evidetně koncepčně špatně provedená a namísto kompletní změny nepovedeného základu jen provádí kosmetické změny a presentují je jako nové zařízení. Tento případ je bohužel i přijímač SDR Play RSP – tentokrát s hrdým označením DX. V základu se totiž jedná o úplně tu samou sadu obvodů televizního tuneru MIRICS MSi001 a MSi2500, jaký je použit u předchozích řad přijímačů řady SDR Play.

Z logiky věci tedy nelze očekávat žádné extra výsledky, pokud zde nenastal nějaký zázrak a ten skutečně nenastal. Zajímavé je, že by měl být papírově tento tuner lepší, než obyčejná RTL-SDR klíčenka, která je řádově levnější, ale prostě není. Výrobce za těch několik let doplnil, nebo obměnil vstupní část přijímače tak, aby bylo možné volbou v softwaru potlačit pásma, která způsobují rušení. To je vlastně tak trochu paradoxní, jelikož se zde potlačují pásma, pro které byl vlastně přijímač od výrobce určen a snaží se z něj dostat příjem pásem mimo tyto rozsahy. Druhým problémem tohoto přijímače je redesign základní skladby obvodů na desce. Proč to vlastně zmiňuji ? Když nemůžete změnit interní zapojení hlavních obvodů přijímače, které způsobují generaci vlastního šumu a současně se objevují „přeslechy“ na vstupních obvodech, musíte přijímač poskládat jinak. Jednotlivé části přijímače pořádně oddělit, odstínit, použít vícevrstvou desku DPS se stínícími mezivrstvami apod. Pokud vám to něco připomíná, ano, bavím se tady například o vývoji přijímače AirSpy. Kvalitu toho, jak hlavní sada obvodů zpracovává pásmo nezměníte, ale můžete výrazně ovlivnit to, co do vstupního A/D převodníku pustíte a tím ovlivníte celkový výsledek.

Firma SDR Play ltd. z minulé verze přijímače převzala správně koncepci kvalitní plechové krabičky, která slouží jednak jako dobré stínění, ale také jako pouzdro na elektroniku, kterým můžete bez problému vypodložit krátkou nohu u stolu. Přiznám se, že mám tato pouzdra typu „bombenfest“ a „atomsicher“ rád, protože ve mne evokují pocit kvalitního výrobku. Při otevření krabičky a pohledu na základní desku mi ovšem bylo hned jasné, že se tady příliš velkých změn od minulé verze neudálo.

Vstupní část přijímače byla doplněna o další pásmovou zádrž, tentokrát o filtr proti třetímu televiznímu pásmu, tedy DAB. Proti verzi RSP2Pro se změnil jen ovladač GPIO, který ale nemá na příjem jako takový žádný vliv a byl odstraněn nesmyslný vstup dlouhodrátových antén a nahrazen softwarově spínaným BNC konektorem. Všechny tři vstupy (2xSMA a 1xBNC) jsou u tohoto zařízení tedy na stejné úrovni. Programově se jen přepínají a uživatel si může zvolit pro jaký rozsah kmitočtů nebo pásma se má použít který vstup. Na všech vstupech ovšem uslyšíte to samé.

Velkým plusem v současné sobě je možnost ovládání přijímače pomocí známého programu SDR Console, takže nemusíte instalovat ani šílený originální okénkový program SDR UNO, ani nemusíte používat zastaralý program HDSDR. Jediné, co vás čeká, je hledání ovladačů na stránkách výrobce a jejich instalace. Pokud se vám ovladač podaří úspěšně nainstalovat (ovladače zařízení totiž běží jako extra API v počítači), tak můžete již využít přehledného ovládání přijímače pomocí SDR Console.

Praktický příjem

Když jsem dostal příjímač RSPdx na stůl a viděl jsem, co je uvnitř, nečekal jsem, že by mne mohl nějak výrazně překvapit a přeci se tak stalo. Bohužel ale v negativním slova smyslu.

Na posledním DX Campu jsem přijímač připojil na anténní rozbočovač vedle takových zařízení, jakými jsou AirSpy HF+ Discovery či WinRadio G31. Aby bylo vše spravedlivé, všechny tři přijímače jsem ovládal stejným programem SDR Console. Bylo tak možné porovnávat zařízení za skutečně stejných podmínek nejen signálových, ale také z pohledu softwaru (nastavení zobrazení spektra, vodopádu, demodulátorů, filtrů apod.). Výsledek byl bohužek předvídatelný a v podstatě kopíroval předchozí řady přijímačů AirPlay. Pod 100 kHz s tímto přijímačem bohužel žádnou parádu neuděláte. Nejsilnější stanicí byl DCF 77 kHz, zatímco podobně drahý Airspy Discovery bez problému v tomto pásmu poslouchal i britský MSF 60 kHz a slabší stanice z východu. Nad 100 kHz už se citlivost zlepšila a německé počasí na 146 kHz bylo možné slyšet i dekódovat.

Ten problém, který měly předchozí verze Airplay, tedy vyšší úroveň šumu a současně nízká odolnost (musíte úplně vyřadit interní zesilovač a pokud používáte aktivní anténu typu LOOP, tak zařadit i attenuátor), přetrvávají i zde. Zkrátka, žádná hitparáda. Jako jednoduchý přehledový přijímač na sledování silných rozhlasových a AMA stanic RSPdx zcela jistě vyhoví, ale žádný DX přijímač to opravdu není i když tuto zkratku má v názvu.

K dispozici máte filtr, který vám potlačí, nebo přesněji úplně vyřízne střední vlny, aby nedocházelo k míchání silných stanic z SV na vyšší krátkovlnná pásma. Stejný filtr má mimochodem i WinRadio, jenže v tomto případě se jedná spíše o kosmetickou záležitost, protože u něj pravděpodobně na zrcadla nenarazíte, ale u RSPdx je to ve večeních hodinách, kdy stoupnou úrovně signálů na SV jeho aktivace nutností.

Pásmo VKV, tam je vše při starém. Zde si můžete přečíst recenzi předchozí verze RSP Pro. Zde je ovšem jedna vychytávka, dá-li se to tak nazvat, a tou je integrovaný filtr proti třetímu TV pásmu, nyní DAB. Kdo se poslechem profesionálních pásem trochu zaobírá, jistě na problém s rušením z DAB vysílačů narazil. Především méně odolné přijmače mají velký problém v rozsazích kmitočtů 170-174 MHz a 230-240 MHz. V dnešní době je proto potřeba skutečně do anténních rozvodů filtry proti DAB pásmu zařazovat stejně jako proti rozhlasovým CCIR (FM) vysílačům. RSPdx má tuto zádrž integrovanou v sobě a je opět velmi účinná, stejně jako CCIR zádrž. Aktivací tohoto filtru celé pásmo DAB kompletně vyříznete. Bohužel s tím i podstatnou část pásma VKV. V praxi tedy uslyšíte stanice do cca 163 MHz, nad tento kmitočet je vše úplně potlačeno, takže je tento filtr naprosto k ničemu. Je to dobré snad jen v případě, kdy se zaobíráte leteckým pásmem (118-144 MHz), ale tam vás DAB stanice pravděpodobně rušit nebudou.

SDR Play RSPdx mne bohužel nepřekvapil v dobrém slova smyslu. Je to další zařízení z této řady, které má být konkurencí levných SDR přijímačů typu RTL-SDR nebo AirSpy. Bohužel ale konkurencí po kvalitativní stránce není. Integrované jsou zde sice některé účinné pomůcky pro zlepšení příjmu, ale velmi nevhodně nastavené a v mnohých případech spíše ke škodě než k užitku. Pokud si tedy koupíte RTL-SDR nejnovější 4 verze, dostanete troufám si říct, lepší výsledky za výrazně menší cenu a pokud chcete obětovat podobné peníze do SDR přijímače, kupte si raději nějakou verzi AirSpy a ten vám bude sloužit mnohem lépe.