Před nedávnem jsem se zde zaobíral velmi zajímavým komplexním ovládacím prvkem pro SDR přijímače s označeným Contour Shuttle Pro 2. Každý, kdo si trochu hraje s SDR přijímači libovolné kategorie dříve nebo později přijde na to, že to prostě bez hardwarového ladícího prvku nejde. Samozřejmě většina programů má vymyšlenou podporu ovládání z klávesnice nebo pomocí myši, ale stejně to neskýtá ten pravý komfort. Druhým významným faktorem je i efektivita ovládání přijímače. Pokud chcete ladit klasický komunikační přijímač, tak pomocí prvku DIAL je možnost změny kmitočtu výrazně větší, než klikání po obrazovce. Pomocí externího ovládacího prvku můžete dosáhnout i s SDR přijímačem podobné efektivity.

Dříve mnou zmiňovaný Contour Shuttle Pro 2 nemusí být pro všechny uživatele výhodný. Jednak je pořizovací cena vyšší a k dispozici je poměrně hodně ovládacích tlačítek, které je potřeba nejprve s rozumem nastavit a pak stejně budete chvíli přemýšlet, která tlačítka co vlastně ovládají. Čímž se ovladatelnost přijímače zase zhoršuje.

Na trhu je ale k dispozici je ale i levnější a jednodušší varianta ovládacího prvku Contour Shuttle s označením eXpress. Jedná se o zjednodušenou variantu ovládací prvku, který disponuje jen pěti definovatelnými tlačítky (například pro volume / squelch/mute). Uprostřed máte klasické otočné kolečko pro jemné ladění a vnější pohyblivý kroužek například pro zrychledné ladění v hrubém kroku. K tomuto prvku je k dispozici opět ovládací software, kterým si nadefinujete přesně funkce tlačítek a DIAL prvku v každém softwaru dle libosti. V našem známém programu SDR Sharp navíc můžete použít extra plugin pro jednoduché definování funkcí přímo v programu.

To je v podstatě základ, který potřebujete pro ovládání přijímače. Ostatní funkce pak můžete ovládat přes obrazovku počítače. Výhoda je tedy jasná. Jednak je ovládání jednodušší, cena je nižší (cca 1600 Kč) a SDR přijímač je použitelnější.

Pokud bych měl porovnat Contour Shuttle Pro a Xpress, na první pohled poznáte, že se jedná o levnější model. Celý vyroben z plastu (verze Pro má hlavní prvek kovový) a to je trochu znát na použitém otočném mechanismu hlavního elementu DIAL pro ladění frekvencí. Mě se osobně víc líbí mnohem plynulejší a jemnější mechanismus u verze Pro. Zde u verze Xpress se vám bude častěji stávat, že se budete muset vracet, když zájmový kmitočet minete. Na druhou stranu je tato menší verze výrazně mobilnější a pokud máte na stole omezený prostor, volbou pořízení tohoto ladícího prvku chybu neuděláte.