Německá firma WIMO anoncovala dostupnost nového ručního přijímače na začátek dubna. Pokud nad koupí tohoto zařízení zvažujete, můžete se těšit na brzkou dodávku. Jen připomenu o co se vlastně jedná.

Icom R15 je jakýsi mezičlánek mezi starším malým ručním přijímačem IC-R6 a vlajkovou lodí IC-R30. Určen je především pro monitoring leteckých a leteckého provozu vůbec. Pokud vám design připomíná stanic ID, není to náhoda. Tento přijímač skutečně design D-STAR radiostanic řady ID kopíruje. Funkčně ovšem tuto řadu doplňuje.

Oficiální rozsah je 108-500 MHz (plus zbytečných 88-108 MHz WFM). Uvnitř naleznete dva plnohodnotné přijímače, můžete tak poslouchat dva kmitočty současně a to v libovolných pásmech. K dispozici je 2000 pamětí a rastrování pásem je možné v prvním leteckém pásmu krokem 8,33 kHz. Jelikož víme, že Icom umí tyto rastry spočítat správně, nemusíte se toho bát. K dispozici je 2000 pamětí, které můžete dělit dle služby a adresářů (velmi podobný systém jako u staršího malého přijímače RX-7). Přijímač disponuje integrovaným Bluetooth vysílačem, takže je možné připojit bezdrátová sluchátka. K dispozici je možnost nahrávání provozu na paměťovou microSD kartu a také samozřejmě záloha nastavení a pamětí, jak je již zvykem u ICOM zařízení a nově je možné nabíjet akumulátor pomocí standardizovaného USB-C konektoru a libovolnou nabíječkou. To byly samé dobré zprávy, nyní ale trocha reálií.

Drobným nešvarem je placený programovací software. Pokud tedy chcete programovat rádio z klávesnice (jelikož zde po vzoru stanic ID5x chybí numerická tlačítka), strávíte nad tím hodně dlouhý čas. Kdybych si měl představit, že tam budu nahrávat všech 1500 pamětí z leteckých pásem, které se u nás používají, asi bych z toho hodně rychle zešedivěl. Nákup programu je tedy nutností. No a poslední třešinka na dortu je cena samotného zařízení… momentálně se prodává R15 za 527 EUR (tedy přes 13.000 Kč). To je cena, která je s ohledem na to, že je zařízení určeno pro poslech leteckých pásem, podle mého názoru naprostý úlet. Uživatelů tohoto zařízení tedy pravděpodobně bude opět naprosté minimum, stejně jako vlajkového IC-R30, což je mimochodem v současnosti asi špička v ručních komunikačních přijímačích.